Nye teknologier skaper muligheter for bibliotekene

Nye tekniske muligheter med AR og VR har hatt fokus hos Mandal bibliotek i flere år. Nå håper de andre tar stafettpinnen videre.

– Bibliotekene har vært sent ute med den teknologiske utviklingen, og det tok nesten 20 år før det ble vanlig med egen hjemmeside. Nå ville vi være tidlig ute, sier biblioteksjef ved Mandal bibliotek, Leon Bang-Hetlevik.

Produktutvikling snudd på hodet

Bang-Hetlevik og resten av de ansatte så det kom flere nye teknologier, deriblant Augmented Reality (AR), hvor det er mulig å legge til virtuelle elementer til den virkelige verden, og Virtual Reality (VR), hvor man går inn i en virtuell verden. I 2016 fikk Mandal bibliotek penger fra Nasjonalbiblioteket til å kjøpe inn nytt VR-utstyr for å finne ut av hvordan bibliotekene kunne bruke det. Prosjektet varte i 1 år, og de søkte deretter midler for et toårig prosjekt i 2017-2018 for å se på hvordan også AR kan brukes i bibliotek.

– Vi ville se hva som er mulig. Vi hadde blant annet en workshop med bibliotekbrukere og ikke-brukere for å få vite hva de ønsker å bruke AR til. Vi snudde produktutvikling på hodet, og spurte hva teknologien kunne brukes til, ikke hva behovet var.

AR til veivisning, hjelp og informasjon

Svaret ble å bruke AR til å formidle innholdet i biblioteket enda bedre, både informasjon om bøkene og innholdet i bøkene. Brukerne vil letter kunne finne det de er ute etter i biblioteket.

–Vi tenker at AR kan brukes til navigering i biblioteket. AR henter informasjon fra den fysiske verden, blander den med digital informasjon i verden der du er. Det blir som å ta internett ut av skjermen, og spre det ut i rommet. Når du bruker den tankegangen i biblioteket kan du bruke AR på flere nivåer: til veivisning i biblioteket, til hjelp på hylla og hjelp til å koble boken mot mer informasjon, forteller Bang-Hetlevik.

Forespørsler fra universiteter

Bibliotekssjefen forteller at de har fått mange henvendelser fra universiteter som ønsker å kjøpe programmet i AR-videoen de har vist frem, men det er foreløpig bare et konsept. Håpet er at noen vil bygge videre på grunnlaget de har lagt i sitt prosjekt.

– Alle syns teknologien er spennende, men AR er tidlig i utviklingen ennå. Vi har brukt mye tid på å utvikle konseptet, og håper nå at andre vil jobbe videre med hvordan AR kan brukes i bibliotekene i fremtiden, avslutter Bang-Hetlevik.

Vil du vite mer om AR-prosjektet?

På Mikromarcs bibliotekkonferanse Tr*ffpunkt på Quality Airport Hotel Gardermoen 14.-15. november 2019 kan du høre bibliotekssjefens innlegg om AR-prosjektet på fredagen. I mellomtiden kan du se videoen Mandal bibliotek lagde om konseptet her >>.

Få siste nytt i innboksen med nyhetsbrevet vårt

Kryss av for det du er interessert i: