Gode leseopplevelser er viktige for samfunnet

–Jeg har vært på skoler der lærere er bekymret for leseferdighetene til elevene. En ungdomsskolelærer sa til meg at leseferdighetene til elevene var på barneskolenivå. Hva skjer når de skal begynne å studere?, spør forfatter Annette Münch.

Münch er kjent for sine romaner fra tøffe ungdomsmiljø, sist med romanen Dropout våren 2018. Hun mener unge trenger gode leseferdigheter for å klare seg godt på skolen. Når de kommer på videregående, og kanskje senere skal begynne å studere med tungt faglig innhold, vil det ta lang tid og være vanskelig å komme gjennom hvis man ikke har gode leseferdigheter i bunn. Uten gode leseferdigheter blir man dessuten dårligere til å uttrykke seg skriftlig. De som har dårlige leseferdigheter vil også gjerne velge bort nyheter, som er viktig for samfunnsdebatten.

Bøker gjør oss mindre alene

I tillegg til å bidra til egenskaper som er nyttige i skolesammenheng og i samfunnsdebatten, bidrar bøker også til å utvikle empatiske evner, forteller hun.

–Bøker gir oss mulighet til å sette oss inn i andres følelser og gi kunnskap om hvordan andre har det. Det gjør at vi forstår verden rundt oss bedre. Mange kan også føle seg mindre alene gjennom lesing, når de opplever at andre har det som dem.

Sjansen for å velge feil bok er stor

Hver enkelt bibliotekar er kjempeviktig. De kan gi personlig rådgivning og oppfølging, og finne bøker som passer elevenes interesser og leseferdigheter.

–Sjansen for å velge feil bok er veldig stor, og man sitter da kanskje igjen med følelsen av at “bøker er ikke noe for meg”. Jeg syns det er utrolig trist med de som ikke har opplevd å ikke kunne legge fra seg en bok. At å spise, sove, alt må vike for en bok man har blitt sugd inn i. Skolebibliotekaren kan bidra til elevenes første store litterære opplevelse, sier hun.

Münch mener vi trenger bibliotekarer som lager spennende utstillinger, kommer med anbefalinger, og går inn i klasserommene for å presentere nyheter. Vi trenger at de formidler et engasjement for bøker.

Skolebibliotekene må inspirere

Gamle, trange bibliotek er uinspirerende. Hun mener man blir mer fristet til å lese i bokhandleren der det er god belysning, bord og fine utstillinger.

–På skolene er det spesielt viktig å bruke ressurser på biblioteket. Elevene må få lyst til å ta opp bøker og lyst til å lese. Da kan det ikke være en bibliotekar som bare er der annenhver tirsdag. Jeg har vært på videregående skoler der bibliotekene har fått den beste plasseringen. Det er høyt under taket, flotte møbler, som en kafe med masse bøker. Klart det motiverer til bruk, sier Münch.

Les Annette Münch sitt debattinnlegg om skolebibliotekene i Bærum i Budstikka.

Vi i Axiell mener at alle i skolen har rett til et moderne, komplett skolebibliotek med pedagogisk funksjonalitet. Derfor har vi utviklet et moderne system som tillater digitalt samarbeid mellom lærere, bibliotekarer og elever. Det beste av alt? Elevene har med seg skolebiblioteket hvor enn de befinner seg.

VI SEES VEL PÅ SETT?

Vi deltar på SETT messen 28.-29. november i Lillestrøm – en møteplass for moderne og innovativ læring. Kom og besøk oss på stand A:63 under SETT, så kan vi fortelle mer om skolbibliotekssystemet WeLib og vise hvordan det fungerer.

REGISTRER DEG FOR Å FINNE UT MER OM WELIB:

2018-11-22T12:12:02+02:0022 november 2018|Nyheter|