Fem gode eksempler på hvordan biblioteknettstedet ditt kan se ut!

Fem gode eksempler på hvordan biblioteknettstedet ditt kan se ut!

Les artikkelen

Et sosialt og responsivt online-bibliotek

Å kunne løfte frem bibliotekets arrangementer, inspirere til lesning og gi mennesker muligheten til å forlenge lånetiden for bøker direkte via mobiltelefonen, er noen av de store fordelene bibliotekene med en egen, tilpasset nettside har.

Mange av bibliotekets nettsider er fremdeles integrerte med kommunens. Men for å kunne løfte frem åpningstider, koble sammen katalogposter med redaksjonelt materiale og vise alle bibliotekets aktiviteter, kreves det et bibliotekstilpasset system for nettpublisering.
–Et online-bibliotek er mye mer enn bare enkle søk, sier Pascal, produktsjef for det bibliotekstilpassede nettpubliseringssystemet Arena.
–Hvis man skal fremme lesning, må man jobbe med kolleksjonene og innholdet man har, og løfte frem dette på mange ulike måter – også digitalt. Et online-bibliotek handler om å møte og inspirere blant annet de menneskene som ikke kommer til det fysiske biblioteket.

Vi gjør stadig mer via nettet
Trenden er at folk gjør stadig flere ting over Internett. Vi handler, søker informasjon og deler tankene våre.
–Det er viktig at bibliotekene henger med på denne reisen, sier Pascal.
–De må kunne tilby mennesker et moderne online-bibliotek. Alle Arena-brukere kan eksempelvis dele anmeldelser og artikler med hverandre. Biblioteket kan også dele informasjonsflyt på nettstedet, fra sine Facebook-, Twitter- og Instagram-kontoer. Det gjør det digitale biblioteket til et sosialt sted.
–Bibliotek som er integrerte med kommunens nettsteder går glipp av både disse aspektene og mange andre funksjoner og fleksibilitet. Derfor er det bedre at biblioteket har et frittstående nettsted som de selv kan administrere.

En annen trend er at mobilen brukes stadig hyppigere, og den har fått økt betydning i livet vårt. Ca. åtte av ti i den vestlige verden har en smarttelefon, og surfer daglig innom ulike nettsider tilhørende bedrifter og organisasjoner for å lete etter aktuell informasjon.
–Derfor er det viktig at bibliotekenes nettsteder er responsive og tilpasser seg etter mobilens lille format samt andre plattformer enn datamaskiner, sier Pascal. Det skal være enkelt for besøkende å finne ut av bibliotekets tilbud samt å låne eller forlenge lånetiden.

Ny versjon under arbeid
Akkurat nå holder Pascal på med oppgradering av Arena til en ny versjon, med mange fine funksjoner.
–Å arbeide med programvare er krevende. Det finnes ingen snarveier. Man må jobbe målbevisst og ha mye tålmodighet, sier han og fortsetter:
–Arena 4.0 er et stort skritt på veien mot et svært godt system som jeg kan være stolt over. Arena integrerer dessuten mot ikke mindre enn ti ulike back-end-systemer, og gjør dette på en enhetlig måte, slik at det fungerer i seks ulike land.

Det er ikke vanskelig å forstå at målet for Arena er å være en nettside hvor biblioteket kan samle alt, og også beholde sine besøkende. Pascal forteller at mange blir forvirret når de blir omdirigert fra bibliotekets nettsted når de vil låne e-bøker. Men det finnes en løsning på det også.
–Vi har utviklet eHub, som fungerer som et nav mellom biblioteket og leverandørene av e-medier. Ved hjelp av eHUB-en kan biblioteket beholde sine besøkende på eget nettsted uten at de blir omdirigert til nettstedet til e-medieleverandøren, og dette gjelder uansett om de vil låne e-medier, reservere fysiske bøker eller bare søke inspirasjon.

 

 

Axiell Arena – et fleksibelt, sosialt, responsivt og formsikkert nettpubliseringssystem.

Arena er et kraftig verktøy som er bygd og tilpasset for biblioteker. Arenas grunnfunksjoner finnes i publiseringssystemet Liferay, og det er skrevet med åpen kildekode. Systemet er fleksibelt, og du endrer enkelt på nettstedet ved hjelp av en såkalt drag and drop-funksjon. Du velger selv hvordan og hva du vil vise for de besøkende. Alt fra fullpost med tittel, informasjon, eksemplar, omslagsbilde, innhold og beskrivelse, til kortere, tilpassede varianter. Mulighetene og innstillingene er uendelige. Arena er din digitale informasjons- og markedsføringsplass der du kan løfte frem bibliotekets virksomhet, og invitere til besøk. En besøkende kan enkelt logge på uten å opprette en konto. Når man er pålogget kan man se lån, reservasjoner, gebyrer mm. Den besøkende kan også se lagrede søk, lage huskelister med titler og abonnere på nyhetstjenesten, noe som betyr at systemet automatisk sender meldinger når f.eks. en tittel en har søkt etter, blir kjøpt inn.

Vil du vite mer om Arena? Kontakt oss.

Opps, fant ikke skjemaet.

Få siste nytt i innboksen med nyhetsbrevet vårt

Kryss av for det du er interessert i: